• +48 605 220 270
  • grochowo@gmail.com

Agroturystyczne pitraszenie w Borach Tucholskich

Byagroturystyka grochowo

Agroturystyczne pitraszenie w Borach Tucholskich

Wieczory przy ognisku to już tradycja w naszej agroturystyce. Bardzo cieszymy się, że jak zwykle mogliśmy liczyć na naszych Gości i wspólnie cieszyć się misternie przygotowaną wcześniej wieczerzą. Oczywiście główny punkt programu stanowiło danie, które zaczerpnęliśmy od naszych Gości ze Śląska, a którzy zaczęli zjeżdżać w Bory Tucholskie do Grochowa już pod koniec lat 90 -tych. Mowa oczywiście o kociołku, który występuje również pod innymi nazwami takimi jak np. prażonaka czy pieczonka. Jest to tradycyjne danie Śląskie, które przyrządza się w kociołku żeliwnym na ognisku. Oczywiście jak każde danie, również i to można modyfikować, ale według nas, z pewnością nie może zabraknąć w nim: ziemniaków, marchwi, buraków, natki pietruszki, cebuli, czosnku, kapusty, wędzonego boczku lub charakternej kiełbasy, słoniny oraz kompozycji ziół. Spora część składników pochodzi z naszego ogrodu, co daje nam podwójną frajdę z przyrządzania i konsumpcji 😉 W oryginalne składniki układa się warstwo jednak można również uprzednio wymieszać z przyprawami przed włożeniem do kotła wyłożonego słoniną oraz liśćmi kapusty. Charakterystyczne dla tej potrawy jest to, że praży się w kotle pod ciśnieniem, co przyspiesza cały proces i daje niepowtarzalny smak. Jednak najważniejsze dla nas jest, że ponownie mogliśmy spotkać się z naszymi wieloletnimi Gośćmi w Borach Tucholskich. Danie to tak na prawdę tylko dodatek do doborowego towarzystwa.

About the author

agroturystyka grochowo editor